MARKÍZA • PONDELOK - PIATOK • VEČER

Máte radi kapustu? Pochutnajte si na receptoch od farmárov

17. 10 2019 10:32 | markiza.sk
kika recept.jpg
 

Farmári splnili úlohu od hospodára na sto percent.

Našim farmárom zadáva hospodár Martin rôzne úlohy. V tohtoročnej sérii sú neodmysliteľnou súčasťou ich povinností aj recepty, ktoré nám posielate práve vy. Pošlite nám typické západniarske a východniarske recepty aj vy. Formulár nájdete TU!

Tento týždeň, v ktorom bola na čele Farmy Kristína, dostali za úlohu nasledovné recepty:

Východoslovenské holúbky (od Lucie z Liptovského Mikuláša)

Ingrediencie:

  • 1,5kg mletého bravčového mäsa
  • 450g ryže
  • 450g paradajkového pretlaku
  • 375g cibule
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 6 vajec
  • 2 hlávky bielej kapusty
  • 375g údenej slaniny
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • mletá červená paprika

Postup:

Z hlávkovej kapusty vyrežeme hlúbik, ponoríme ju do vriacej vody a postupne oddelíme jednotlivé listy, ktoré po zmäknutí vyberieme a necháme vychladnúť. Z kapustných listov odstránime nožom hrubú žilku v strede listu. Do uvarenej ale vychladnutej ryže pridáme mäso, vajcia, polovicu paradajkového pretlaku, nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, soľ, mleté čierne korenie a mletú červenú papriku.

Touto zmesou plníme kapustné listy, ktoré stáčame do roliek. Rolky ukladáme tesne vedľa seba do pekáča. V panvici vyškvaríme na kocky nakrájanú slaninu, pridáme druhú časť paradajkového pretlaku, soľ, korenie a podlejeme vodou. Touto zmesou zalejeme holúbky, ktoré pečieme prikryté v rúre asi 1 hodinu.

Prekladaná kapusta (od Martina z Leopoldova)

Ingrediencie:  

  • 1,5kg kyslej kapusty
  • 900g mletého bravčového mäsa
  • 450g slaniny
  • 225g klobásky
  • 300g ryže
  • 3 väčšie cibule
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 450ml kyslej smotany
  • 225ml smotany na šľahanie
  • soľ
  • čierne mleté korenie podľa chuti
  • červená mletá paprika podľa chuti
  • bravčová masť

Postup:

Ryžu aspoň dvakrát premyjeme a potom zalejeme vodou. Na 1 diel ryže pridáme dva diely vody. Ryžu osolíme a varíme do polomäkka.

Obidve cibule si ošúpeme a pokrájame nadrobno. Slaninu nakrájame na kocky. Ak máme slaninku mastnejšiu, tak polovicu z nej dáme opražiť na panvicu a keď pustí masť tak pridáme polovicu nakrájanej cibule. Ak máme suchšiu slaninku, tak na opekanie použijeme bravčovú masť alebo olej.

Ku opraženej slaninke s cibuľou pridáme mleté mäso a krátko opečieme. Potom podľa chuti pridáme soľ, mleté čierne korenie a mletú červenú papriku. Všetko spolu dobre premiešame, podlejeme vodou a necháme dusiť cca 20 minút. Nakoniec pridáme prelisovaný cesnak, premiešame a ešte krátko podusíme.

Zvyšnú slaninu a cibuľku opäť osmažíme na panvici a následne pridáme kyslú kapustu. Podľa chuti pridáme soľ, mleté čierne korenie a mletú červenú papriku. Dusíme do mäkka a podľa potreby podlievame vodou alebo vývarom.

Pripravíme si hlbšiu zapekaciu misu, ktorú vymastíme masťou. Na dno dáme približne tretinu kapusty aj so šťavou. Na kapustu ďalej vrstvíme polovicu ryže, polovicu mäsa a polovicu klobásy. Opäť tretinu kapusty, ktorú prelejeme polovicou zmesi kyslej smotany a smotany na šľahanie.

Opäť vrstvíme v tomto poradí: ryža, mäso, klobáska a kapusta. Polejeme zvyškom smotanovej zmesi, zakryjeme alobalom a zapekáme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 až 40 minút.

Hotovú prekladanú kapustu môžeme ešte podľa chuti posypať čerstvými bylinkami a podávame.

 
 


 

Komentáre ( 0)

 

Upútavka

 
Farma Západ vs Východ - v stredu, 20. novembra, o 22.20!
Sledujte celé epizody na